Sedan 2019 gör jag intervjuer med internationella, fämst europeiska intellektuella kring aktuella frågor och situationer. Bl.a. har jag intervjuat Ivan Krastev, Masha Gessen, Timothy Snyder, Agnes Heller, Omri Boehm, Colin Crouch, Bénédicte Savoy. Intervjuerna har publicerats i bl.a. Sydsvenskan, Expressen, Information, Morgenbladet.
Jag upptäckte den Londonbaserade inredningsdesignern Beata Heuman när tyska dagstidningar började skriva om henne. I hemlandet Sverige var hon då fortfarande relativt okänd. Sydsvenskan publicerade mitt samtal med henne, som bl.a handlade om bristen på kritisk diskurs inom inredningsdesign.
En av flera texter om det kommande valet i Tyskland, september 2021. När jag träffade Jamila Schäfer i Die Grünen befann sig partiet mitt i en plågsam smutskastningskampanj. Dagens ETC publicerade texten samma helg som de stora översvämningarna i landet, vilka ledde till ytterligare en text i ETC och en i Sydsvenskan.
Som en del av ett reportage om den tyska elbilsmarknaden för Affärsvärlden intervjuade jag Daimlers koncernchef och vd, Ola Källenius. De tyska biltillverkarna satsar enorma summor på att komma ikapp Tesla. Svenske Källenius ska nu skrota förbränningsmotorn, som en gång uppfanns inom Daimler-koncernen.
Länge försökte jag få till en intervju med den italienske filosofen, som under pandemin skrivit flera ursinniga texter om europeisk coronapolitik. Men förgäves. Jag fascinerades av Agambens intellektuella genomklappning, och kommenterade hans texter i Expressen.
Facebooks nyligen instiftade tillsynsråd yttrade sig i våras om plattformens avstängning av Donald Trump. I ett reportage som bl.a. innehåller en intervju med Danmarks tidigare statsmininster, Helle Thorning-Schmidt, förklarar jag konstruktionen bakom rådet. Publicerat i Sydsvenskan och Hufvudstadsbladet.
Jag och fotografen David Neman åkte till Stuttgart för att träffa medlemmar ur Querdenken, en rörelse som gäckat den tyska offentligheten genom sina protester mot coronapolitiken i landet. Rörelsen bevakas nu av den inhemska underrättelsetjänsten för sina kopplingar till nynazistiska sammanhang. Reportaget publicerades i olika former i Sydsvenskan, norska Dagbladet och Modern Psykologi.
Kollapsen av DAX-koncernen Wirecard i Tyskland är inte bara en historia om exempellös ekonomisk brottslighet, utan också om psykologin bakom några av Tysklands största bedragare och om önskan hos Europas största ekonomi att äntligen kunna leverera på den globala techmarknaden. Reportage i Affärsvärlden.
Det här reportaget började fotografen Julia Lindemalm och jag planera redan vintern 2019. Under en vecka i oktober 2020, precis innan andra vågen av corona, reste vi runt i spåret av den afrikanska svinpesten. Reportaget publicerades under vintern i Svenska Dagbladet, Extrakt, Skogseko och norska Aftenposten.